Vicdan Gemisi Kaçırılmasına Birebir Tanıklık: Burak Baygın'dan Birikim Okulları'nda Uluslararası Hukuksuzluk Konferansı 🚢
Umut Ol Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Özgürlük Filosu aktivisti Burak Baygın, 30 Ekim 2025 tarihinde İstanbul Fatih Birikim Okulları'nda gerçekleştirdiği çarpıcı konuşmada, tüm dünyanın gündemine oturan Vicdan Gemisi operasyonunun perde arkasını anlattı. Konferansta Baygın, Gazze'deki soykırım karşısında sessiz kalmayarak insani yardım taşıyan gemiye uluslararası sularda yapılan İsrail saldırısının detaylarını ve aktivistlerin direnişini gözler önüne serdi.
Uluslararası Sular Neler Yaşandı? Komandolar, Telefonlar ve Esir Muamelesi
Vicdan Gemisi, Gazze kıyılarına sadece miller kala, İsrail donanmasının hukuksuz müdahalesine uğradı. Baygın'ın aktardığına göre, iki gün boyunca insansız hava araçlarıyla sürekli izlenen gemiye, dört hücum botu ve toplam 3 helikopterden inen 35 tam teçhizatlı komando çıkarma yaparak el koydu.
-
Direniş ve Kayıt Silme: Aktivistler, Gazze ile ilgili yazışmalarının mahkemede kendilerine karşı kullanılmaması için telefonlarını denize attı.
-
Hukuksuz Kaçırma: Gemi ele geçirildikten sonra kendi kaptanları tarafından kontrol altına alındı ve 10 saat süren yolculukla Aşdod Limanı’na zorla götürüldü.
-
Onuru Eğmeme Mücadelesi: Aşdod Limanı’nda esir muamelesine maruz kalan aktivistlerden başlarını İsrail paçavrası önünde eğmeleri istendi. Baygın, bu emre karşı gelerek 2.5 saat yerde tutulmasına rağmen başını eğmediğini belirtti.
Baygın, İsrail'in kendilerine su ve yemek ikram etme çabasını "dünya gündemine esirlere iyi davranıyoruz algısı vermek" olarak yorumladı ve hiçbir ikramı kabul etmediklerini vurguladı.
Türk Pasaportunun Gücü ve Sivil Kararlılık
Hapishanede tutuldukları süreçte, Avrupalı aktivistlerin kendi konsolosluklarından yeterli destek görememesi Baygın'a Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun ne kadar kuvvetli olduğunu gösterdi. Türk konsolosluğunun hızlı ve kararlı müdahalesiyle tüm Türk vatandaşlarının tarifeli uçak yerine özel uçakla geri getirileceği bilgisini alması, diğer aktivistlere ilham verdi.
Baygın, konuşmasında İsraillilerin gözlerinin içine baktığında ne kadar korkak ve titrek olduklarına birebir şahit olduğunu da aktararak, sivil toplumun Filistin'e destek için yeniden yollara düşeceği mesajını verdi.
VİDEO: Burak Baygın'ın Vicdan Gemisi Konferansı
Umut Ol Derneği’nden Gazze’ye Kapsamlı Destek
Konferansın sonunda Burak Baygın, Umut Ol Derneği'nin Gazze'de yürüttüğü acil yardım faaliyetlerini özetledi:
-
Tankerlerle İçme Suyu dağıtımı.
-
Yemek ve Ekmek dağıtımı.
-
Kış yardımı olarak Battaniye dağıtımı.
-
Toplamda 2200 koli kumanya dağıtımı.
-
Tıbbi yardım olarak ambulans satın alımı ve ilaç temini.

